תשלום כפול עבור שתי סוכנים

שאלה:

לכבוד הרב שליט"א שלום
הלכתי לחנות מסוימת לקנות חלונות חדשות לבית שלי לבעל החנות (יהודי) לא היו את החלונות שרציתי. הוא נתן לי מספר טלפון של סוכן (גוי) שעובד בחברה של חלונות. סגרתי עסק עם הסוכן ההוא. שלמתי לסוכן בצ'ק בכדי שיהיו לי הוכחות בעתיד ששלמתי לו וגם הוכחות לאחריות לחלונות. אותו סוכן נתן את הצ'ק לבעל החנות הנ"ל שבעל החנות יפקיד את הצ"ק בבנק שלו (לקחת את האחוזים שלו) ואת השאר הסוכן לוקח לעצמו.
שאלות: 1) האם המעשה הזה היה בסדר לעשות ע"י שינהם כלפי. 2) האם הגוי גזל בצורה מסוימת מהחברה בצורה שהוא שילם חלק מהעסקה לבעל החנות.

תשובה:

שלום וברכה,

הסוכן השני נתן מכספו לסוכן הראשון תשלום על הלקוח שהביא לידו. ולכן אם המחיר לא התייקר עבור התיווך הכפול שהיה ביניהם, ואתה שילמת מחיר ככל לקוח אחר, אין איסור של גזל, כיון שמכספו שילם תיווך. אם בגלל העסקה שבניהם גבו ממך תשלום נוסף – נחשב שגזלו וחייבים להשיב.

הגוי לא גזל מהחברה במה שהעביר את הש'יק, כיון שיצטרך לשלם מכספו  תחת הש'יק.

בהצלחה ושנה טובה.