תיקון חצות/ הריני מוחל

שאלה:

שלום הרב!
1.מה גדר החיוב כיום לאמירת "תיקון חצות" שהרי מרן כותב 'ירא שמים'… וחצות היום מאוחר…?
2.האם הנוסח שמופיע התיקון מחייב או אם שאני יכול לקרוא פסוקים על החורבן ובכך להצטער על החורבן וכו'?
3.בעניין אמירת "הריני מוחל וסולח" אם יש אדם שעדיין קשה לסלוח לו האם בכל זאת שייך לומר את זה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. הגדר הוא בדיוק כמו בימי קדם, זה אינו חיוב אבל מעלה גדולה, וירא שמים ראוי לו לקונן ולהצטער על החורבן.
  2. חכמי הדורות ברוח קודשם ידעו לכוין לפסוקים המתאימים על פי סוד ועל פי תוכנם וחבל להפסיד ולסמוך על דעתנו הקצרה כנגד דעתם הרחבה. אבל ברור שכל צער על החורבן מכל סוג הוא דבר גדול.
  3. אם תאמר בכוונה עוד פעם ועוד פעם וכל פעם תחשוב לרגע על כך שבורא העולם סולח גם לנו על חטאותינו למרות שאנחנו כופרים בטובתו ומכעיסים אותו, סופו של דבר שתצליח להפנים גם בלב פנימה.