חופשי חודשי

שאלה:

יש לי כרטיס חופשי-חודשי.
אם יום אחד שכחתי אותו בבית- האם אני צריכה לשלם על הנסיעה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

לכתחילה אסור לעלות ללא כרטיס נסיעה או מבלי לתקף את כרטיס הנסיעה. אך אם עבר ונסע ללא כרטיס כלל או שלא תיקף את הכרטיס, לא עבר באיסור גזל, אלא באיסור לשנות מתנאי התחבורה. ואינו חייב לשלם על כך. וראה במקורות

בהצלחה.

מקורות:

יש מחלוקת (ב"מ עח, א) שאל חמור מחברו בתנאי שילך במקום מסויים ושינה והלך במקום אחר, לדעת רבי מאיר נקרא גזלן, ואילו לדעת חכמים אינו גזלן, אלא שאסור לו לעשות זאת. להלכה נפסק כחמים שאסור אבל אינו גזלן. ולכן פסק הש"ך (סימן עב ס"ק קמ) ששואל שאסור לו להשאיל לאחר, אם עבר והשאיל לאחר ומתה מחמת מלאכה אצל השואל השני, ויש עדים על כך, פטור השואל השני, שהשינוי שעשו שהעביר את חפץ השאול שלא ברשות אינו מחייבו כגזלן.

על כן אדם שרכש כרטיס חופשי חודשי, ושכח את הכרטיס בבית אסור לו לעלות לאטובוס מבלי לשלם, כיון שהם מתנים את שימוש בכרטיס שיתוקף בכל נסיעה. איסור לעלות ללא תיקוף הכרטיס אינו איסור גזל אלא איסור מעביר על דעתו של בעה"ב, ולכן בדיעבד אם עבר ולא תיקף את הכרטיס לא עבר באיסור גזל, אלא שלא נהג כשורה. ולמרות שמחובתו הייתה לשלם בשעת הנסיעה, אם לא שילם אינו חייב לשלם אח"כ.