ברכה על חלות שמכילות ביצים – ספרדים

שאלה:

מה מברכים על חלות שייש בהן ביצים לפי הספרדים?

תשובה:

שלום וברכה

אם הרוב הוא מים, גם לדעת הספרדים מברכים המוציא, כיון שלא מרגישים כל כך את טעם הביצים, רק מתיקות מורגשת זו סיבה לברך מזונות. הרעיון של הברכה, הוא שדבר המיועד יותר לקינוח כמו עוגה, ולא לאכילה לשובע ברכתו מזונות, משום כך אגב פקפק הגרש”ז אויערבך זצ”ל על מנהג בני ספרד לברך על חלה מתוקה מזונות, משום שחלה זו נאכלת תמיד לשובע, ואם כן מה בכך שמתיקותה נרגשת? כך שהנושא הוא יותר יעוד המאכל לפי אופיו ואינו משתנה מאדם אחד לחברו.

מקורות:

על מנהג הספרדים בחלה מתוקה ראה שו”ת אור לציון ח”ב פרק יב סעי’ ד, וראה כף החיים סי’ קסח שם שירא שמים ימנע מאכילת חלה כזו כדי שלא יכנס בספק ברכות. כמובן, שאם אוכלים כמות מרובה מחלות כאלו [כשיעור ד’ ביצים] יש כאן כבר ענין של קביעות סעודה, ובפרט כיחד עם זאת אוכלים עוד מאכלים, ונמצא שאם אוכל שתי פרוסות חלה, ומלבד זאת אוכל דגים ובשר אורז ושאר מעדנים, הכל מודים שמברך עליה המוציא מדין קביעת סעודה וכמבואר בשו”ע שם סעי’ ו.