נדרים – לשון בני אדם

שאלה:

שלום וברכה, רציתי לברר משהו בעניין נדרים.

כתבתי לכם בעניין איך בדיוק מפרשים נדרים ועניתם לי כאן:

נדרים אחרי מחשבת בלב או המשתמע מדיבורו?

רציתי לברר משהו עד הסוף – מה קורה אם נדר מתפרש בדרך מסוימת על ידי מומחה-פרופסור בעברית (כלומר, זה הדרך לפרש משפט בנדר באמת) ואילו רוב בני אדם לא מבינים כך אלא אחרת.

כלומר – נניח ויש משפט שעליו יושב הפרופסור וחושב וחושב ומגיע למסקנה שהמשמעות של המשפט בנדר הוא א', ואילו סתם אדם מהרחוב יגיד שהמשמעות היא ב', מי קובע ? הרי אמרתם שדעת בני אדם נחשבת בנדרים, ומצד שני הרי הפרופסור הוא פרופסור ללשון העברית והיאך ניתן להתעלם מדעתו ?

שאלה נוספת שלי היא על הרעיון לפיו "בני אדם אחרים" מפרשים את הנדר.
האם הכוונה בכך היא שדעתי האישית לפירוש הנדר לא אובייקטיבית (בגלל שאני רוצה אולי שהנדר יתפרש בדרך מקילה) ולכן התורה קבעה שלא הדרך בה אני רואה את הנדר, אלא הדרך שאחרים רואים את הנדר תקפה לגביו ?

תשובה:

שלום וברכה

הרעיון שבנדרים הלך לשון בני אדם, הוא משום שכך היא ההגדרה של דיבור, דיבור פונה לאנשים, ולכן הוא מתפרש כפי שהם רגילים להבין, לא מה שמפענח במאמץ רב ד"ר ללשון, ולא מה שאני חושב בלב.

הצטרף לדיון

תגובה 1