מצאתי מסכת אבות מעל ערימת עצים

שאלה:

שלום לרב. קראתי שכל מה שקורה לאדם זה בהשגחה .הלכתי לבקר חולה בבית אבות בדרך ראיתי ערימת ענפים ועשבים גזומים מונחים כאשר מעל מונח ספר משניות מבוארות " מסכת אבות" מאז אני מעיין בספר מידי פעם ומנסה לילמוד את המשניות איני יודע מי הניח או שכח את הספר ?

תשובה:

שלום רב,

דבר חשוב ללמוד משניות, ותמשיך הלאה.

בקשר למשניות שמצאת, אני מבין שהמקום בו מצאת את המשניות נחשב כמקום המשתמר קצת – שלא ודאי שיאבד, אך גם אינו משומר לגמרי. ולכן מעיקר הדין היה עדיף שלא הייתה נוטל את המשניות אלא משאיר אותם, שמא יבוא הבעלים ויטלם. אך בדיעבד שלקחת את המשניות, לדעת מרן השו"ע שפסק כרמב"ם זכית לעצמך, ולדעת הרמ"א יהא מונח עד שיבוא אליהו. ויש להקל כדעת הרמב"ם ומותר לך להשתמש לעצמך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רס סעיף י.