תיווך דירה במקרה של ביטול חוזה בעקבות טעות

שאלה:

שלום כבוד הרב,אני מתווך מקרקעין,לפני כמה ימים מישהו חתם אצי על חוזה וטופס תיווך של דירה,דהיינו הוא חייב לי שכר טרחה בסך X
לאחר יום הוא התקשר ואמר שהוא מעוניין לבטל את החוזה,ולפי חוק מקרקעין אני זכאי לתשלום מלא של דמי השכירות,האמא התחננה בטלפון שלא לשלם עמלת תיווך מלאה,האם לוותר להם ולקחת תשלום חלקי או לדרוש עמלה שלמה? אחרי הכל אני מנרחם אבל גם צריך להתחשב בעצמי,מה דעתך?

תשובה:

שלום רב,

אינני מכיר את המקרה מקרוב לכן לא אוכל לחוות דעה בנידון אבל אתה צריך לדעת שבמקרה שהתבטל העסק בגלל מום  שלא הודיעו עליו או שהצד השני לא רוצה לעמוד בכל ההתחייבויות דעת הפוסקים (שו"ת לבוש מרדכי סי' טו ושו"ת חת"ס סי' צא) שהצד שהונו אותו לא חייב בדמי תיווך במקרה שהוא מבטל את המקח.