שכח להוסיף שם בברית מילה

אחרי מבוא השלום והברכה

היה לנו היום בקהילה ברית מילה אבי הבן רצה ליקרוא לבנו גבריאל יוסף עם שם ראשון לכתחילה גבריאל אלא שבתוך הברית בגלל המתח שבוא היה נמצא אבי הבן קרא לו רק יוסף השם השני ושכח לגמרי להגיד השם הראשון גבריאל.
ההורים שואלים אם כן מה לעשות כדי שיקרא כמו שרצו בתחילה גבריאל יוסף.
בברכה

תשובה:

שלום רב,

שיודיעו מיד לכולם ששמו הוא גבריאל יוסף, ואין בעיה בעיה לקרוא לו החל מהיום גבריאל יוסף, וכך יהיה שמו לכל דבר וענין.

המקור לקריאת השם בעת הברית מופיע בסידור התפילה להרוקח בברכות המילה: “למה אין קוראים לנער שם כי אם ביום המילה? לפי שלא נקרא אברם ‘אברהם’ כי אם בשעת מילתו. וכתיב ויקרא את שמם אדם ביום הבראם, מה לי אם ביום הבראם קראם, אלא קודם שנבראת חוה לא היה אדם שלם, וכשנבראת חוה קראו אדם”. וראה עוד בספר “כללי המילה” (רבי יעקב הגוזר עמוד 95) כתב שהטעם הוא משום שעד עתה בהיותו תינוק שאינו מהול היה נקרא: “ערל” שזה שם של טומאה וחרפה. עתה לאחר שהוא נימול צריכים לשנות את שמו לשבח ולשם טהור וקדוש כשם אבותיו. ומנין אנו למדים שצריכים לקרוא דווקא בשעת ברית המילה? על כך השיב: שדבר זה נלמד מאברהם אבינו שעד שלא נימול היה נקרא “אברם” ולאחר שנימול, השתנה שמו ל”אברהם”.כלומר, הענין הוא לקרוא לו שם בעת הברית, אבל ודאי שאם מיד יקראו לו בשם הנוסף שנתנו לו גבריאל יוסף, כך יהיה שמו לכל דבר וענין. ולעניות דעתי, זה יחשב גם לשם עריסה. משום שהשם יוסף לבד מעולם לא נקרא בו מלבד בעת ההכרזה על השם.