חינוך קטן לתפילה במנין

שאלה:

האם יש חיוב לחנך קטן לתפילה בציבור שכלאו' התפילה בציבור זה רק מעלה או תוספת אך לא עיקר ומהות המצוה [ובדומה קצת ללכם בלולב]

תשובה:

שלום וברכה

בנוגע לשאלה ההלכתית נטו, נראה שיש צדק בדבריכם, שהתפילה במנין היא מפרטי מצות התפילה ולא מצוה בפני עצמה, ואם כן אולי לא יהיה בזה דין חינוך. אולם צריך לדעת גם את הלב של מצות החינוך, וכך כבר יש הבדל גדול… תפילה במנין הוא דבר שכרוך בהרבה לימוד והרבה הסתגלות, הן מצד הזמן הממושך, הן מצד עצם ההתנהלות של בית הכנסת, העמידה בזמנים, סדר התפילה ועוד. ולכן, פשוט שאי אפשר לנחות לזה בבר מצוה… חייבים להתרגל לזה קודם. שאלת השאלות היא מתי קודם ועד כמה להקפיד, ובזה אין תשובה אחידה, חנוך לנער על פי דרכו, לעולם לא להלחיץ, אבל כן לשאוף שילד גדול יגיע לתפילות בשבת [מגיל 11 ולחלק מהתפילה כבר קודם], וביום חול זה כבר בדרך כלל משתלב עם התלמוד תורה וכלליו. בענין זה ההבדל בלולב ששם הילד לא מודע לכלל של לכם ולא מרגיש זאת בעצם העשייה כלל, הוא גדול.

רוב נחת.