הזכרת שם ה' בתפילה פרטית

שלום וברכה
האם אפשר לחבר תפילה פרטית עם שם השם ?
ידוע לי שיש דנים בזה בנוגע לתפילות יהי רצון שאומרים בליל ראש השנה.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

נראה שמותר. ראה מה שכתב הרמב"ם בפ"א מהלכות ברכות הלכה ו': "כל הברכות כולן נאמרים בכל לשון והוא שיאמר כעין שתקנו חכמים, ואם שינה את המטבע הואיל והזכיר אזכרה ומלכות וענין הברכה אפילו בלשון חול יצא". עוד ראוי להוסיף שהרי דעת הרמב"ן שחיוב התפילה מדאורייתא הוא בכל עת שהוא נמצא בעת צרה. ורק חז"ל קבעו לנו ג' תפילות ביום. כלומר, לדעת הרמב"ן אם הוא בעת צרה הוא מחוייב להתפלל מעבר לנוסח הקבוע של ג' תפילות שיש לנו מחז"ל. ובעת התפילה הזו, מן הסתם ודאי שמותר לו להזכיר שם ה'.

הצטרף לדיון

11 תגובות

  1. לכאורה יש לתלות תשובה לשאלה זו במה שהפסקי תשובות מביא בסימן תקפ”ג אות א’ :
    האם להזכיר שם השם ביהי רצון הנאמר לפני אכילת כל אחד מהסימנים.
    מה דעתכם בזה ?

  2. תודה רבה על ההערה.
    אבל שוב, אפשרי בהחלט שהשינויים בנוסחאות השונים המקובלים שורשם במחלוקת זו, האם מותר להזכיר שם השם בתפילה פרטית.

  3. אבל לפי לשון הרמב"ם נראה שהוא מדבר בדיעבד וזו דעת הרמב"ם שתפילה מדאורייתא (ספר המצוות מצות עשה ה' ופרק א' הל' א' הלכות תפילה וברכת כהנים)

  4. המקורות מביאים בפירוש להתיר. מקורות: ראה בשו"ת יחוה דעת חלק ה' (סימן מט הערה ב) ובספר אור לציון חלק ב' (פרק מו סעיף נא) ובספר דעת נוטה חלק א' (עמוד שצה תשובה שצא).
    לעומת זאת עיין בפסקי תשובות רט"ו, יח, שם כותב, שאף על פי שכך הוא עיקר הדין, הרי המנהג המקובל הוא שלא לעשות כך, אלא להזכיר את שם ה' רק בפסוקים ובנוסחי תפילה ולא באמירות אישיות.

  5. אני לפעמים פונה בתפילה עם שם ,יהי רצון מלפניך ה וכ"ו
    שאלתי אם המשכתי למשל ,שבזכות חסד שאעשה עם פלוני תרפא את …."
    האם יש תוקף חזק יותר מאשר סתם קבלה בלי נדר לעשות חסד ,שהרי אם אני אמנע לבסוף מעשיית החסד נמצאתי לכאו' מזכיר שם ה לבטלה
    וחשבתי שאולי יהיה הבדל בניסוח דהיינו אם אני אומר יה"ר …..שתרפא את פלוני בן … בזכות …" יש פה בקשה ויש לה משמעות גם בפני עצמה וברור שלא ראוי להפר את הקבלה אבל לא ממש איסור אבל אם אני אומר בסדר הפוך, יה"ר שבזכות החסד שאעשה היום עם … תרפא את נמצא אולי ש"ש לבטלה ? תודה מראש.