מתווך הציע דירה ולא הגיעו לעמק השווה לאחר מכן פנו הקונים באופן ישיר

לכבוד הרבנים שלום רב. מתווך הציע דירה למכירה לפני כארבעה חודשים. הבעלים לא היו מעוניינים למכור את הדירה במחיר שהוצע להם.
כעת פנו הקונים באופן ישיר לבעלים ומעונינים לרכוש את הדירה באופן עצמאי.
שאלתי היא האם הם יכולים לעשות כן ואם לא כמה זמן אם אי אפשר לרכוש את הדירה הנ"ל אלא בכפוף למתווך?

תשובה:

שלום רב,

(אני מבין שמדובר שהעסקה נגמרת  במחיר זול יותר)

במידה והם חתמו הם יצטרכו לשלם מחיר מלא למתווך בכל מקרה. וגם אם הם לא חתמו ,אם הם פנו למתווך שיציע להם דירות ,כיון שכל המתווכים כיום לוקחים על ההצעה את מלא התווך, הקונה חייב לשלם לו הכל. אמנם אם הוא פנה אליהם ,פסק המהרש"ם (משמרת שלום קפה) שאם המחיר ששילמו היה קרוב למחיר שהוצע צריך לשלם לו הכל. ואם לא, דינו כמתחיל ונותן לו שליש דמי התיווך. וכן כתב המאמר מרדכי שדינו כמתחיל. אמנם כל זה אם התפוצץ המשא ומתן לגמרי כמו בנידון הזה, אבל אם דרך משא ומתן הקונה קנה במחיר זול ממה שהציע המתווך, הקונה חייב לשלם  את מלא התיווך.

ואפילו במקרה שהתבטלה העסקה (לפני שגמרו) ועבר כמה שנים ואחר כך קנו במחיר אחר כתב בשו"ת מנחת הקומץ קיז  שיש להתפשר עם המתווך על דבר מועט הגם שוודאי אינו זכאי אפילו לשליש.