נקיון המכונה לאפיית מצות

שלום רב
במאפיית מצות מכונה, שישנה סכין שמסתובבת וחותכת את המצות, וטיפה מהבצק נדבק לסכין אבל היא לא נשארת על הסכין אלא מיד נבלעת לתוך הבצק שעוברת מיד אחריה
הבעיה היא רק בפעם האחרונה שהסכין חותך (כלו' כשהעיסה נגמרה) שאז נשאר קצת על הסכין
וזה מאוד קשה לנקות את זה טוב בגלל שזה תמיד מסתובב (וא"א להפסיק את כל המכונה בין כל עיסה)

בדרך כלל זה לא לוקח יותר משתי דקות עד שהבצק הבא עולה על ה"ליין" האם אפשר לסמוך ע"ז (שאפי' שנשארה קצת עיסה מהעיסה הקודמת) שהעיסה הבאה בולעת את מה שהיה שם לפני"ז, או שצריך איכשהו למצוא דרך לנקות את הסכין אחרי כל עיסה

נ.ב. כמובן שמדובר שהעיסה השניה מתחילה את ה"ליין" לפני שנגמרו ה18 דקות של הראשון.

תשובה:

שלום רב

לא נתקלתי בכזו תופעה, בדרך כלל כל שמונה עשרה דק' המכונה כולה עוברת ניקוי לגמרי, במאפיית מצות בה אני אופה [יד בנימין] יש שני מערכות סכינים המוחלפים כל 18 דק', כאשר בזמן שמערכת אחת בפעולה המערכת השניה עוברת נקיון יסודי. לעצם הענין, לא כדאי לסמוך בשלב זה של האפיה על ביטול, כיון שמדובר במצה שכבר מרודדת, ואותו פירור שהוא אולי חמץ נדבק בה ואינו מתערב בכללות המצה, ויתכן שזה כבר נחשב יבש ביבש שלדעת הרמ"א בסי' תמז הוא חוזר וניעור בפסח לאסור במשהו. כמובן שכיון שמדובר בספק חמץ וספק אם נפל, כך שהוא רק ספק ספיקא, ובאיסור דרבנן של משהו בפסח, שאף זה מחלוקת הפוסקים וכו', קשה לומר שיש בעיה אמיתית בכשרות המצה, אבל ודאי שאם המציאות היא כפי שאתה מתאר זה מחסר בהחלט בהידור המצות.