קנאים פוגעים בו

שמעתי מרב אחד שבן אדם ששכב עם גויה דינו מוות וגם הגויה דינה מוות גם אם זה באונס? ויהודי שרואה כזה דבר יש מצווה שהוא צריך להרוג את שניהם ?
האם זה נכון ?

תשובה:

שלום רב,

אכן יש דין "הבועל ארמית קנאים פוגעים בו" אולם ברור שבאונס אין עליו איסור או בודאי לא עונש כזה. יתר על כן, לדעת הראב"ד (בהשגות על הרמב"ם פי"ב מאיסורי ביאה הלכה ג') קנאים פוגעים בו רק לאחר התראה. וגם לדעת הרמב"ם כתב שם המגיד משנה שזה בודאי רק באופן שרואים שהוא בא עליה במזיד.

עוד יש לדעת, שהלכה זו של קנאים פוגעים בו זה רק בשעת מעשה, אבל לאחר מעשה אין קנאים פוגעים בו, ראה שם ברמב"ם הלכה ד'. ולגבי הפגיעה בה, ראה שם במרב"ם הלכה ה', ובחדושי חמדת שלמה ליבמות מז,א.

נסיים בדברי הרמב"ם שם (הלכה ז' ח'): "עון זה אף על פי שאין בו מיתת ב"ד אל יהי קל בעיניך, אלא יש בו הפסד שאין בכל העריות כמותו שהבן מן הערוה בנו הוא לכל דבר ובכלל ישראל נחשב אף על פי שהוא ממזר והבן מן הכותית אינו בנו שנאמר כי יסיר את בנך מאחרי מסיר אותו מלהיות אחרי ה'. ודבר זה גורם להדבק בעכו"ם שהבדילנו הקדוש ברוך הוא מהם ולשוב מאחרי ה' ולמעול בו".