הוצאת ספר מכספי מעשרות

לכבוד הרב,
תודה רבה על החסד. לא קל לנו לשאול רבנים מפני תנאי החיים, ובלעדיכם היינו מחמירים יותר מדי.

האם מותר להשתמש בכספי מעשר עבור הוצאת ספר חידושי תורה, בהקלדת חומרים?

תשובה:

שלום רב,

קשה להעמיס את הוצאת הספר על כספי המעשרות. ראה בספר דרך אמונה (תנות עניים פרק ז' ציון ההלכה אות ס') שכתב:

"ומרן החזו"א זצ"ל הורה שאסור ליתן ממעות מעשר להדפסת ספרים אפילו אם המחבר עני אלא אם כן הוא ספר שכל העולם צריך לו (דאז הוי כמ"ש הכל עניים הן אצל ס"ח) ומ"מ נראה שאם המחבר יתפרנס ממכירת ספריו מותר". ובשו"ת להורות נתן (ח"ד סי' פב) כתב: "אם נותנים חלק מהחוברות לבני תורה עניים או שדמי הטיפול בההוצאה מגיע לידי מי שהוא בגדר עני יש מקום להתיר. וזה בתנאי שאם לאו מעות מעשר לא היה ביכולת התורם לתרום למען ההוצאה".

בהצלחה רבה ושיפוצו מעיינותיך חוצה!