חברותא עם גוי שרוצה להתגייר

שלום כבוד הרב
שאלה מארץ גאורגיה.
האם אפשר ללמוד גמרא בחברותא עם גוי שלומד לגיורת בלור רציני שיודע הרבה ועוזר לי מאוד ונוח לי ללמוד איתו?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

נראה שמותר לך להמשיך ללמוד איתו.

המהרש"א (שבת לא) כתב שגוי שבא להתגייר מותר ללמוד איתו תורה. והביא ראיה המעשה של הלל הזקן. אמנם בשו"ת רע"א (קמא סי' מא) דחה את הראיה עפ"י דברי התוס' ביבמות. אולם לא נראה שהכריע בדבר, וסיים שאין בידו להתיר.

ולמעשה ניתן להקל בזה שכן כתב בטורי אבן (חגיגה יג) שאיסור לימוד תורה לגוי הוא איסור דרבנן. ובספק ניתן להקל. בפרט שהוא אכן מסייע לך ללמוד תורה. נוסיף, שהיום שלא מקבלים את הגרים אלא אם כן הם עוברים הליך למידה עם מבחנים, יתכן שגם לדעת רע"א יהיה מותר ללמדם, שכן אחרת הם לא יוכלו להתגייר. ומדברי התוס' ביבמות שהביא רע"א רק רואים שניתן ללמדו אח"כ לכן יתכן שאסור ללמדו תורה לפני כן, אבל אם אין אפשרות אחרת, יתכן שגם לדעתו יהיה מותר.