אבד לי כסף בתוך בגדים שנתרמו לצדקה

שלום כבוד הרב,

לאחרונה מסרתי שקיות עם בגדים ונעליים לארגון צדקה שמחלק את הפריטים לעניים.
בתוך אחד המגפיים הייתה תחובה עמוק מעטפה עם סכום כסף לא מבוטל.
לא הייתה כוונה לכתחילה למסור בצורה כזאת את המעטפה ואת הסכום שהיה שם במכה אחת אך אציין כי אני מקפיד לתת מעשר כספים וזהו סכום שהיה הולך בסופו של דבר לצדקה מכיסי.
השאלה היא האם אני יכול להחשיב את מה שניתן בדיעבד כמעשר כספים.
בנוסף אציין כי הארגון מחלק על בסיס יומי כמויות רבות של פריטים וכי המעטפה כאמור הייתה נסתרת מהעין ומוסתרת היטב כך שבוודאי הגיעה לעניים.

תודה מראש.

תשובה:

שלום רב

עם כל הצער והכאב הכרוך בכך, לא נראה לי שתוכל לנכות סכום זה ממעשר כספים, וזאת משתי סיבות:

  1. ראשית מבחינה טכנית לא ברור שהכסף ידיע לעניים, אני בטוח שהבגדים ממוינים ונבדקים ומישהו אחר עשוי למצוא את הכסף ולקחתו.
  2. וזה העיקר, הכסף נאבד ממך ויצא מתחת חזקתך בלי כל קשר לנתינת המעשר, כך שאין כל טעם שתוכל להשיב לעצמך את הכסף על ידי מניעת מעשר, את כסף המעשר יש להוציא משלך, לא לכסות על ידו הפסדים שכבר הפסדת והופקעו ממך.

הייתי מציע לך לפנות לאירגון ולספר על האבידה, אולי יוכלו למצוא את המעטפה.

בהצלחה רבה!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על התגובה המהירה. יחד עם זאת אחדד כי היה קשר לנתינת מעשר משום שהסכום שנאבד היה חלק מסכום כולל שקיבלתי והייתה לי הכוונה לתת חלק מהסכום למעשר. מבחינה טכנית רמת הסבירות שהסכום הגיע לעניים הינה כמעט וודאית משום שממיינים אלפי פרטים ולא שכיח שדוחפים ידיים לכל מגף ואכן המעטפה הייתה תחובה עמוק.

    תודה.

  2. ראשית הסכום הזה לא מיועד למעשר אלא רק עשירית ממנו… אבל עיקר הסברא שחשבתי הוא שהסכום הזה כרגע כשאתה רוצה להפריש אותו הוא כבר אבוד ממך, לכן נראה שלא ניתן לנכות זאת מהמעשר. אנסה לשאול עוד רבנים אם יש להם עצה בענין ואם תתעורר סברא נוספת אשמח לכתוב לך. בהצלחה.