נעלים שנשכחו בחנות ונזרקו ע"י העובדים

הנני להציע מעשה שהיה בשבוע זו: א’ נכנס לחנות של מנעלים וקנה מנעל חדש ולבש אותו ויצא משם והניח שם הישנים, ובלילה נטל הפועל המנעל הישן וזרקו לאשפה כמו שהוא עושה בכל יום שדרך הרבה אנשים שכשקונים חדשים מניחים שם הישנים ויוצאים, אחר שני ימים בא הקונה ואמר ששכח שם מנעלו הישן שצריך לו, ואמר לו הפועל שכבר זרקו וטוען הקונה שאני לא הנחתי אותו במכוון רק שכחתי אותו וע”כ אתה צריך לשלם לי והפעול טוען שכן הדרך לעשות ואי”צ לשלם הדין אם מי? ואם צריכים לשלם מי צריך לשלם הפעול או הבעל הבית, וכמה צריכים לשלם, ואשמח לקבל תשובה ע”ז.

תשובה:

שלום רב,

כולם פטורים

א בעל הבית שהזיק ממון הנמצא ברשותו שהונח שם שלא ברשות אם הזיק בשוגג פטור .שו"ע שעח ו .והמנעלים ששכחו , הונחו שם שלא ברשות .כי אין רשות לאדם להשאיר מנעליו בחנות אא"כ מתכוון שיושלחו לאשפה(וגם לשיטת רש"י ,שבמקרה שהבעה"ב ראה אותו נכנס שלא ברשות ,בעה"ב חייב גם בשוגג. בנדון שלנו  ודאי   המנעלים מונחים שם שלא לדעת בעה"ב , כי אין באפשרותו  להבחין בין מנעלים של הפקר למנעלים שנשכחו ) וזה כמובן גם פוטר את הפועל ,שהחנות נחשבת גם רשותו של הפועל .

ב כיון שידוע  שכל נעל ישנה הנמצאת בחנות מיועדת לאשפה שכן הדרך להשליך שם  הרי הפועל מוגדר כמזיק ברשות או כאונס גמור