האם בעקיפת תור יש איסור גזל?

1. נהג באוטו והי' צריך דחוף להתפלל מנחה לפני יעבור זמנה, האם מותר לעקוף שיירה ודברים מהסוג הזה, למרות שגוזל את מקומם זמנם וכד' ?
2. מכונת חטיפים שמצא בהם מוצרים שנתקעו לאחר שמשהו הזמינם ונפלו באופן שהקונה לא הצליח להוציאם, האם אם אני מצליח להוציאם הם שלי ?

תשובה:

שלום רב,

תשובה

  1. בענין הגדרת המושג "תור" וכד' אין בזה חשש גזל (וכבר הביאו ראיה מהב"ח ביור"ד טז) אבל נצטוינו לנהוג בדרכי הצדק ונראה שמתאים לצטט מה שכתב המאירי בסנהדרין "יש דברים שאין מדת הדין שולטת בהם ואתה צריך לחזר בהם אחר מה שראוי יותר ולהכריע את האחד למה שאין מדת הדין מחייבתו דרך פשרא ומדה מעולה והוא שאמרו כתוב אחד אומר בצדק תשפוט עמיתך וכתוב אחד אומר צדק צדק תרדף כאן לדין כאן לפשרא כיצד שתי ספינות עוברות בנהר ופגעו זו בזו וכו" ומסתבר שאם בן אדם נאנס ולא התפלל לפני כן מן הצדק להקדימו.
  2. לא .הם נשארו של בעל המכונה היות וכסף לא קונה.

מלבד זאת גם אם היה קונה התבטל המקח וחייב בעל המכונה את הכסף למזמין