קניית עלייה לתורה מכספי מעשר / מקום בבית הכנסת

שלום

א. האם אישה יכולה לקנות מקום בעזרת נשים לימים נוראים מכספי מעשרות?
ב. מה לגבי קניית עליות לתורה מכספי מעשר?
ג. מה לגבי המתנה שמבטיחים (בל"נ) במי שברך לאחר עליה לתורה מכספי מעשר?

תודה

תשובה:

שלום רב

הכלל בכספי מעשר הוא כך, כל מצוה שאנחנו מחוייבים בלאו הכי לעשותה או שהיא צורך בשבילנו, אין לעשות זאת מכספי מעשר, לכן מקום בבית הכנסת, כיון שאת זקוקה לרוכשו בלאו הכי, אין לעשות זאת מכספי מעשר [יש שהקלו בכך כאשר בונים בית כנסת וכחלק מגיוס התרומות מוכרים מקומות קבועים בבית הכנסת בסכום רב מאוד, וזאת משום שלא מדובר בקנייה של מקום, אלא נתינת המקום הוא תמריץ לאנשים לתת את הסכום הגבוה הזה למען בית הכנסת]. לגבי נדרים ונדבות, אם היה בדעת התורם לכתחילה שבעה שהתחייב לתת זאת מכספי מעשר זה אפשרי. אבל אם לאחר שחל עליו החיוב רצונו לפורעו מכספי מעשר, זה אי אפשר.

שנה טובה ומבורכת!