גרם שריטה לרכב ואינו יודע מי הוא בעל הרכב

שלום וברכה,
אני תלמיד ישיבה בירושלים.
לפני כ-5 נסעתי עם רכב ברחוב צר בירושלים. במהלך הנסיעה גרמתי לשריטה ברכב שחנה בסמוך.
בזמנו לא ביררתי מי בעל הרכב, איני גר בשכונה ומעבר לרחוב בו אירעה התאונה אין לי פרטים נוספים שיעזרו לי לאתרו כעת.
ברצוני לעשות תשובה על ההיזק שגרמתי. ולכן אני שואל:
כיצד להעריך את הממון אותו הזקתי- האם לפי ירידת ערך הרכב בעקבות השריטה, או בעלות הצביעה מחדש של הרכב?
כיצד עלי לנהוג לגבי התשלום כיוון שאיני יודע למי הזקתי- האם די בלתת לצדקה, או שיש לתת למקום מסוים שיש סיכוי שהמזיק יהנה ממנו, ועד כמה חובתי לנסות ולברר מי הניזוק?

תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

נזק שאדם סביר היה מתקן, יש חיוב לשלם עלות התיקון. אם לא, יש לשלם את ירידת הערך. כמובן, שהמצב הכללי של הרכב משנה גם לגבי אם משתלם לתקן וגם לגבי גובה הנזק.

יש לתת לארגון שהרי מסתבר שבעל הרכב יהנה ממנו. במקרה זה לא ניתן לדעת אם בעל הרכב הוא מקומי או לא ולכן יש לתת לארגון שרוב הציבור נהנה ממנו. כמו: יד שרה, עזרה למרפא או לכותל המערבי.

לא נראה שיש לך חובה לברר אם בין כך אין סיכוי שתמצא את הניזוק, ובפרט אם מדובר לאחר 5 שנים.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. יש כאן באתר הרבה שאלות על נזקים של שריטות לרכב וכדומה. לכאורה הדין בזה שפטור עכ"פ בדיני אדם כדין שף מטבע של חבירו להרמ"א חו"מ סימן שפ"ו ס"ג וכמותו הכריע הש"ך שם בסק"א. ושם בש"ך סק"ז מבואר שאפילו מעקם כלי זהב וכד' היה פטור אם לא ביטל מהם שם כלי.

  2. אם הסריטה הורידה משהו מהצבע, הרי זה נזק וחייבים. הפטור אינו אלא במכה שלא חיסר כלום. עיין בתוספות ב"ק דף צח ע"א ד"ה מתיב (מובא בנתיבות סי' שמ סק"ג).