שכן הרוצה לבנות מרפסת מעל הרחבה של השכן מלמטה

שלום רב
בניתי בחצרי מספר חדרים ולשם כך עשיתי יסודות חזקים לארבע קומות וכמובן סדרתי את הביוב שהיה ליד העמודים והצנרת עומדת בכל קריטריון מקצועי .
כעת השכן מעלי רוצה לצאת מעלי עם מרפסת בלבד ולבנות פרגולה ובעצם לא לאפשר לשכנים מעליו לבנות מה דינו מבחינת השתתפות לשלם לי והאם אני יכול לחייבו על כל החלק שהוא מונע ממני להתחלק עם שכיני .
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

השכנים יכולים למנוע ממנו מלבנות בניה קלה, אבל אתה לא יכול למנוע זאת ממנו, כשם שאינך יכול לחייב אותו לבנות.

השכן חייב לשלם לך מחצית מכל הוצאות הבנייה הקשורות לשלד.

מקורות:

על אף שהבונה מרפסת נהנה פחות מהבונה חדר, מכל מקום כאשר שניהם נהנים מגוף השלד ושניהם שותפים בו בשווה, יש לחלק את ההוצאות בשווה. בדומה לכותל בין שני שותפים ששניהם משתתפים בשווה אף אם החצרות שונות בגודלן. עיין שו"ע חו"מ סי' קנז סעיף ג. כן דעת הגר"נ נוסבוים, אולם שמעתי שיש חולקים. במקרה זה יותר מסתבר לחייב לחלק שווה בשווה, משום שהבונה 'חסר' יותר בבנייה קלה מאשר בבנייה רגילה, שהרי לא יהיו לו משתתפים נוספים.