תפילה בחדר מחולק

בס״ד , האם בבית כנסת שהצורה בה הוא בנוי נראה כשני חדרים פתוחים עם פתח גדול מאוד ביניהם שאפשר לראות את המתפללים , ובית הכנסת בצד אחד מלא ושני אנשים מתפללים בצד השני , האם הם נחשבים חלק מהמניין? בבקשה מהרב לתת מקורות ואם יש הבדלים בין בני אשכנז לבני ספרד, תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אין בעיה שאלו הנמצאים בצד אחד יצטרפו עם האחרים.

בשו"ע (סי' נה סעי' טז) הביא את הדין שאם מתפללים בשני חדרים, הקטנה מצטרפת עם הגדולה והגדולה אינה מצטרפת עם הקטנה (כלומר, הרוב צריכים להיות בגדולה). וראה שם במשנה ברורה שם ס"ק נב עד ס"ק נו.

יחד עם זה כתב בשו"ת מנחת יצחק (ח"ד סי' ט'):

"הנה לענ"ד יש להקל בצירוף לתפילה בכה"ג, אף שיהיה באיזה צורה שיהיה, אם הכל נעשה לתשמיש אחד לביהמ"ד, וגם רואים זה את זה, והיא עפ"י המבואר בתשו' הרשב"א (סי' צ"ו), לענין ש"ץ בתיבה, בזה"ל, כל מה שאמרו (בפ' כל גגות צ"ב), בקטנה שנפרצה במלואה לגדולה, לא אמרו אלא בבתים מוחלקין, לפי שזה בפני עצמו לתשמישו ואפילו הכי כל שנפרצה הקטנה במלואה לגדולה, אנו רואים כאלו הקטנה פתחה של גדולה, ורגלי הגדולה בקטנה, וכל שלא נפרצה במלואה, זו בפני עצמה עומדת לתשמישיה, וזו בפני עצמה, אבל התיבה עם היותה גבוהה ורחבה ובעלת מחיצות, לא תשמיש בפני עצמה עומדת, אלא לתשמיש ביהכ"נ, ורגלי ביהכ"נ בתוכה וכו' עיין שם, – והנה, אף דממסקנת דבריו, דרגלי ביהכ"נ בתוכה, משמע לכאורה, דמהני רק בש"צ בתיבה, והצבור בבהכ"נ, וכמו שכתב מקודם, בקטנה וגדולה, דרגלי הגדולה בקטנה, דמהני רק לענין ש"צ בקטנה, וצבור בגדולה, מ"מ ממה שכתב מקודם, מוכח דס"ל, דהיכא שמשתמש הכל לתשמיש א', נדונים כרשות אחד ממש, ומצטרפים לעשרה, בכל אופן שיהיו".

בנוסף, צריכים לדעת שאם יש מנין בגדול, והאחרים עומדים אפילו בעזרת נשים ודאי שמעיקר הדין מצטרפים, ראה מה שכתב שם במשנה ברורה (ס"ק נב): "וא"כ לפ"ז פשוט העומדים בעזרת נשים ובמחיצה המפסקת יש חלון ומראה להם פניו משם מצטרף עמהם לעשרה וכ"ש דאם יש בלעדו עשרה נחשב תפלה בצבור עי"ז ואעפ"כ יותר טוב אם בנקל הוא לו לירד לבהכ"נ שירד דיש מהאחרונים שחולקין על עיקר הדין וסוברין דענינינו אינו דומה כלל לזימון".