ברכה על מזוזה בבית עסק / ברכה על מזוזה לאחר שנבדקה ונמצאה כשרה

מזוזה בעסק שהורדה לשם בדיקה,נמצאה כשרה ומחזירה לאחר 4 ימים.האם צריך לברך עליה
תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני מי שמוציא מזוזה לבדיקה ולא מחזיר אותה באותו היום חייב לברך שנית. אולם לגבי מזוזה בבתי עסק שפתוחים רק ביום ולא בלילה נחלקו הדעות באופן כללי אם מברכים קביעת המזוזה, ולכן נהגו לקובעה ללא ברכה.

מקורות:

א. בפתחי תשובה (שם סי' רפט סק"א) הביא מכמה אחרונים שהסתפקו באדם שמוריד את המזוזה לצורך בדיקה אם הוא חייב ברכה כשהוא מחזיר אותה. ולמעשה כתב כי אם הוא מחזיר אותה מיד אין צורך לברך. ובערוך השולחן שם כתב כי כל עוד הוא מחזיר אותה באותו יום, אין צורך לברך.

ב. בן איש חי פר' כי תבוא סעי' כ"ג, עיי"ש שכ' שיש לחוש לדעת הט"ז שפוטר את החנות ממזוזה מפני שאין הסוחרים יושבים בהם אלא ביום ולא בלילה, לכן יקבע בלי ברכה, וכ"כ בס' ברכת הבית להגרא"ח איינהארין זצ"ל ח"ב שער נ"ט סעי' י"ג, ובהליכות עולם מזוזה סעי' ל"ד, ובשו"ת תשובות והנהגות ח"א סי' תרמ"ז ובס' חובת הדר פרק ג' הערה כ"ד ובשו"ת אדני פז ת"א סי' ס"ו. אלא שיעוי' בהליכות עולם שם שהמברך יש לו על מה לסמוך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אין שום בעיה, אבל העסק כבר פועל ויש חיוב במזוזה, אין לדחות את קביעתה אפילו ביום אחד. בהצלחה רבה ושפע פרנסה.