פריעת חובות האב שנפטר מכספי מעשרות

שלום

האם אפשר לשלם מכספי מעשר של הבנים ו/או של האמא עבור חובות של האבא שנפטר? זה לא שמישהו תובע את החוב אלא בעיקר בכדי שיהיה לעילוי נשמתו.
אין ירושה כספית מלבד הדירה שהאמא גרה בה.
והאם זה משנה אם מדובר בחוב שנוצר מהלוואה שהאבא לקח או חובות כמו שכר לימוד שאולי זה בעצם גם חוב של האמא?

תודה

תשובה:

שלום רב,

ניתן לשלם את חובותיו עם כספי מעשרות.

מקורות:

מאחר שככל הנראה היורשים אינם חייבים מעיקר הדין לשלם את החוב. משום שמן הסתם החוב הוא מלוה ע"פ או מלווה בכתב ידו, ולא עם שני עדים שיוצר שיעבוד על הדירה. לכן לעולם גם אנו יכולים לטעון עבור היורשים שמא פרע אביהם. (עי' חו"מ סי' סט סעי' ב').

לכן, מאחר שיש מצווה לשלם את חובותיו (שמא לא פרע) למען כבוד אביהם. ניתן לשלם את זה מכספי מעשרות כפי שכתב הט"ז שניתן לעשות עם כספי המעשרות מצוות שאינם כפורע חובו ממעשרות. (כלומר, שאין לו חיוב לקיים אותם).