נישואין עם שתי נשים היום

האם יש לכל הפחות דעה אחת בראשונים או אחרונים שמתיר לישא שתי נשים?

תשובה:

שלום רב,

בראשונים וגם באחרונים ודאי שיש דעות כאלה. הרי לא כולם קיבלו את חרם דרבינו גרשום, והיו קהילות רבות במזרח שנהגו לשאת שתי נשים. ואפילו בשו"ע סי' א' כתב פסק כדעת אלו האומרים שרבינו גרשום לא תיקן אלא עד סוף האלף החמישי (כלומר, עד סוף שנת 1240 למנינם). אלא שהיום לא נושאים שתי נשים, וזאת משתי סיבות, גם בגלל הדעות שגם היום בזמנינו החרם תקף. וגם בגלל השבוע, וכך כתב כבר בשו"ע (אב"ע סי' א' סעי' יא): "טוב לעשות תקנה בחרמות ונידויים על מי שישא אשה על אשתו". וכן בסי' קסט כתב הבית יוסף: "אע"ג דליכא חרם דרבינו גרשום שלא גזר אלא עד סוף האלף החמישי מכל מקום כל אדם משביעין אותו בעת נישואין שלא ישא אשה על אשתו". וטעם נוסף יש שלא נושאים היום שתי נשים הוא מפני המנהג, מאחר שהיום לא נוהגים לשאת שתי נשים, מנהג זה מחייב.

לכן, היום אין פוסק אחד הן אשכנזי והן ספרדי שיתיר לשאת שתי נשים.