כל כמה שנים צריך לבדוק את המזוזה?

מזוזה נבדקת פעמיים בשבע שנים ובפשטות כל 3.5 שנים. אבל ראיתי בספר "חוט שני" הלכות מזוזה שרב ניסים לומד שלא יעבור שבע שנים בלי לבדוק פעמיים ופעם שניה ניתן לבדוק לקראת סוף שבע שנים מבדיקה ראשונה . האם זו דעת יחיד ואם דווקא 3.5 או אפשר 4 ו3 שנים או 5 ו2.

תשובה:

בפשטות מדובר על פעם ב3.5 שנים, וכך מפורש בס' יוסף אומץ הקדמון סי' תעט, ובפרשה סדורה ס"ק ע, וכ"כ בבירור הלכה סי' רצא, אלא שכתב שא"צ לצמצם בדיוק לפי חודשי העיבור ושנת העיבור, וגם אם ירחיק מעט את הבדיקה קיים דין זה. אמנם המיקל יש לו על מה לסמוך, שכן כל עיקר בדיקה זו אינו אלא חומרא מדברי חכמים ומעיקר דין תורה ניתן לסמוך על החזקה שהיא כשרה, וכמש"כ בשבט הקהתי ח"ו סי' קע וביביע אומר ח"ג יו"ד סי' יז [אף שיש שחלקו בזה כמבואר בפרשה סדורה פ"ב סי' עב], ועצם חיוב הבדיקה תלוי במציאות, וידועים דברי הגרש"ז אויערבך שאם המזוזה בתוך כלי זכוכית אטום במקום פנימי שאינו חשוף לחום או ללחות, אין חובה לבדוק בתכיפות רבה כל כך.