איזה בית מזוזה מהודר יותר לשימוש?

שלום כבוד הרב.

רציתי לדעת האם יש עדיפות לבתי מזוזה מעץ.

או שאפשר בתי מזוזה מזכוכית, ברזל שאפילו נראים יותר מהודרים (משום זה אלי ואנווהו ) מבתי מזוזה מעץ.

תודה
ויישר כוח על פעולכם.

תשובה:

שלום רב

באופן כללי ניתן לעשות בית מזוזה מכל דבר, אולם בחדרי שינה שמתלבשים שם או מחליפים חיתול לילד עדיף בית מזוזה שאינו שקוף, בכניסה לבית וכדומה, אדרבה יש הידור בכך שרואים את המזוזה. כמו כן, יש להניח את המזוזה לכתחילה בבית מזוזה הסמוך לקיר ממש, ולא כמו אלו שיש להם שני חלקי עץ שביניהם קנה המרוחק מעט מהכותל והמזוזה בתוכו.

מקורות:

א. ראה ט"ז סי' רפו ס"ק ה, וע"ע שו"ת משנה הלכות ח"ו סי' כד.

ב. לגבי בית מזוזה המרוחק מהקיר, ראה שו"ת מהרש"ם ח"ד סי' קלח שיש שפסלו זאת מדין תלאה במקל, אולם ידועים דברי הב"ח שהבעיה בתלאה במקל היא רק משום שהמזוזה עלולה ליפול מה שלא שייך כאן ולדבריו אין בעיה, ומ"מ כתב המהרש"ם שמשום ספיקא דאורייתא יש להחמיר ולהמנע משימוש במזוזה כזו. בשו"ת מנחת יצחק ח"י סי' צה חשש שיש במזוזה כזו בעיה של חציצה על ידי האויר, אכן יש שהורו שאויר אינו חוצץ, ובקובץ מבית לוי ח"ב תשנ"ג כתב בשם שבט הלוי להקל בזה, ולעומתו באבני ישפה ח"א סי' ר"י מחמיר וכנ"ל.