זמן קביעת המזוזה בבית חדש

1.דירה חדשה שכרגע לא גרים בה ואין בה מזוזות , האם אפשר לקבוע מזוזה מתי שרוצים או דווקא בשעה שנכנסים לדירה ?
2.האם משכיר יכול לקבוע מזוזה עם ברכה או שעדיף להשאיר לשוכר להשים מזוזות שלו ?

תשובה:

שלום רב

הפוסקים נחלקו מתי חל חיוב קביעת המזוזה, והדעה הרווחת היא שהחיוב הוא בשעה שמכניסים לתוכה חפצים, לכן כל זמן שהדירה ריקה לגמרי אין לקבוע בה את המזוזה בברכה.

מקורות:

על דעת הסוברים שהחיוב חל בשעה שמכניסים חפצים, ראה שו"ת הרי בשמים מהדו"ת סי' ריט, אפיקי מגינים או"ח סי' כא, ערוך השולחן או"ח סי' יט, בן איש חי שנה ב פ' כי תבא סעי' כג, הר צבי יו"ד סי' רלה, דברי יציב יו"ד סי' קפח , ארחות רבינו ח"ג סי' קעא בשם החזון איש, ס' חופה וקידושין סי' ט בשם הגר"ע יוסף, תשובות והנהגות ח"ב סי' תקמד. וכן הוא מנהג העולם. אכן יש שסברו שזמן קביעתה כשבא לגור, ראה רבבות אפרים ח"ב סי' כט בשם הגר"מ פיינשטין, וכ"כ בשו"ת דבר יהושע ח"ג יו"ד סי' נא, אלא שלדעתו אם ירצה רשאי לקובעה בעת הכנסת החפצים מדין בית האוצר. ובשו"ת אבני ישפה  ח"ב סי' פ כתב שאין לברך קודם שבא לדור בבית.