רצון ההלכה בחלוקת ירושה

כבוד הרב שלום רב.
מדובר בשני אחים ואחות – כולם לא שומרים תורה ומצוות. האב החליט לחלק את הירושה באופן הבא: 15% לכל בן ו-70% לבת. מהו רצון התורה לעניין חלוקת ירושה ?והאם יש לתקן את אופן החלוקה?

בברכה,

אור

תשובה:

שלום רב,

במקרה כזה לעניות דעתי אופן החלוקה תביא לידי מריבות בין האחים. מריבות ומחלוקות זה דבר נוראי וראוי למנוע את זה עד כמה שניתן. יש שהקפידו גם מעבר לצוואה להשאיר סכום קטן שיחולק לפי דיני התורה – דיני ירושה. אבל באופן כללי ודאי שאדם יכול להוריש את נכסיו לפי שהוא חפץ.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. זה נראה שהחלוקה כאן נכתבה בירושה לאחר מיתה ואם כן גם ככה הבת לא צריכה לקבל כלום לפי דין תורה שהרי זה מתנה על מה שכתוב בתורה כמבואר ברמבם פ״ו מהל נחלות ועד פוסקים.
    ואם היה רוצה לתת לבתו היה צריך לעשות כפי ההלכה, ויש בזה כמה אפשרויות. או בשכיב מרע. או במתנה מחיים, או בשטר חצי זכר, או במתנה גוף ופירות לאחר מיתה. ובכל אחד מזה רבו הכללים והתנאים ואכמ״ל .

  2. אכן לא היה ברור לי האם השאלה היא לפני פטירתו או לאחריו. היה נראה לי יותר שהשאלה היא לפני במצב שעוד אפשר לתקן. כמובן לשאחר פטירתו השאלה היא אחרת לגמרי, אם נדרש לה נזדקק לפרטים נוספים ואז נשמח להשיב.