חובת הבנים בחובות אביהם שנפטר

שאלה:

שלום רב לכבוד תורתו,
שנה טובה וחתימה טובה לכם

עלתה לי שאלה שיהיה לי יותר קל לתאר אותה כמקרה.

ראובן הוא חסר משפחה, ואין לו נכסים או חסכונות. בבוקר יום בהיר הוא נדר לשמעון מול עדים שיחזיר לו סכום כסף כהלוואה לשנה, שיוכל בהחלט להשיבו במרוצת השנה. למרות דלות חייו של ראובן, הוא ידוע במידות היושר שלו מקצה אחד של העיר ועד לקצה השני. שמעון כמובן הסכים ונתן הכסף לראובן, וראובן הלך שמח וגמל חסדים רבים וטובים עם כל הכסף, כבר בו-ביום.

למחרת בבוקר כשנעדר מהתפילה, גילו מכריו שראובן החזיר את נשמתו.

האם במשפט שבמרומים ראובן חייב יהיה למחילה של שמעון…
או זקוק אולי שאנשי העיר יפרעו חובו במגבית…
והיה ולא זה ולא זה יתקיימו:
בעצם, איך הקב"ה מתייחס לנדר של אותו ראובן שהוא עצמו גזר עליו מניעה?

תודה רבה לכם

תשובה:

שלום וברכה

הנושא כאן אינו רק הנדר, אלא בכלל מה חובת היורשים ביחס לחוב אביהם, ראה למשל כאן. וראה עוד כאן.

מצד הנדר, ברור שיש כאן אונס, אולי יתבע על השטות שעשה שנדר, אדם לאמור לנדור בשום סיטואציה. נדר הוא דבר לא פשוט ומועד לכשלונות ולא נודרים.

שבת שלום וגמר חתימה טובה.