בעניין צוואה בערכאות ע"י עורך דין

שאלה:

לפני ארבע שנים אבי ז"ל נפטר בפתאומיות.
ניגשנו לערוך צוואה אצל עורך דין חילוני (רוב המשפחה לא שומרת תו"מ)
אנחנו שלושה אחים, חתמנו על ויתור הירושה והפקדתה אצל אמי שתחיה עד 120.. ולאחר 120 שנה מתוך בריאות וצלילות הדעת הירושה תתחלק שוה בשוה.

לאחרונה התעוררה בקרבי השאלה, הרי אחי הבכור על פי התורה נוטל פי שניים. הוא גם חרדי בנוסף כך שייתכן שכן מכיר את ההלכה. אך בכל זאת הוא חתם איתנו, ספק ידע שמגיע לו פי שנים אך מחמת השלום ויתר עליו, ספק לא ידע.

א. אם יתחלק שוה בשוה, יש חשש גזל לשאר האחים?

ב. האם למפרע הוא יכול לחזור בו אם ייוודע לו שטעה?

ג. האם כשעה הצוואה למרות שלא נעשה בבית דין רבני?

תשובה:

שלום וברכה,

אם האחים חתמו על ויתור ירושה והכל נרשם על שם האמא, הכל שייך לאמא, כיון שהקנו לה את כל הירושה. אין כאן מתנה בטעות כיון שידוע שבנים יורשים והבכור מקבל פי שניים והבנים יכלו לעמוד על שלהם, והם החליטו לוותר למען כבוד האמא ולמען השלום [אשריכם!!], ולכן הנכסים שייכים לאמא.

הצוואה שאמא עשתה אצל עו"ד אינה תקיפה הלכתית, וצריך לעשות צוואה הלכתית. אולם אם אתם רק שלושה אחים ואין לכם אחיות אין צורך בצוואה הלכתית כיון שבין כך הבנים יורשים, ובחלק של האמא אין הבכור נוטל פי שניים [רק בחלק האבא] ולכן אחר ה120 של האמא מהתורה הבנים מתחלקים בשווה. אם יש לכם גם אחיות כדאי להוסיף נספח לצוואה כדי שהחלוקה תהיה תקיפה גם לפי הלכה.

בהצלחה.