רוחב רצועות התפילין

בס״ד , שלום לרב , לגבי רוחב הרצועות בתפילין , ידוע לי שצריך מינימום סנטימטר אחד, מה הדין אם בתפילין של יד , במקום ההידוק לזרוע בערך 4 ס״מ באיזור הזה רוחב הרצועות הוא פחות , בערך 6 מילימטר , מה דין התפילין , ואודה לרב אם יספק מקור . תודה

תשובה:

שלום רב

במקרה כזה אכן הרצועה פסולה. השיעור המינימלי למלוא אורכה הוא כפי שציינת.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' כז ס"ק מב, מד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. כבוד הרב שלום,
    ברצועה שלי, היכן שקושרים ביד, לאחר שהתכווץ נשאר 1 ס"מ, אבל הוא מקופל מעט שאם אמדוד בלא לישר את הרצועה יצא לי פחות מס"מ אחד. מה הדין במצב זה?

  2. יל"ע מה הדין כאשר הכיווץ הוא במקום כריכת הרצועות על היד,
    ולכאורא לל"ב, כי כבר איכא קשירה בלאו הכי וכ"מ במ"ב.
    ומסייע לכך המנהג לקוץ קצה הרצועה באופן אלכסוני שבודאי אין שיעור שעורה בכל אורכו של האלכסון הזה,
    ולא ראיתי מי שלא נהג כן, וטעם המנהג : י"ל או להקל על תחיבתו בכף ידו לקשירתו, או באזור. או מטעם נוי בעלמא.
    ומזה מוכח דס"ל לכל ישראל שאין חיסרון מה שבסופו אין עליו שם רצועה כשרה, כיון שבמקום הקישור יש שיעור.
    אבל יל"ע אם אותו חלק אלכסון יש עליו שם רצועה שאיננה כשרה או אין עליו שם רצועה כלל, ונ"מ לזורקו לאשפה לאותו החלק שמעולם לא היה בו שיעור, ול"ה עליו שם כשרות.

  3. אורך הרצועה לעיכובא שעליה נאמר דין הרוחב הנ"ל, או כאשר אתה פושט את הרצועה ממקום כריכתה הראשונה סביב הזרוע עד האצבע ללא כריכות האר"י. כל הכריכות הללו אינן מעכבות ולכן הן לא חלק משיעור הרצועה לעיכובא.