ברכת השם משיכור / זהותו של מחבר ספר בשמים ראש

שמעתי איזה אחד 'מברך את השם' בעת שהיה שיכור בדברי נבלה, האם הייתי צריך לקרוע? והאם הייתי צריך לברך? וכמה לקרוע?
ועוד רציתי לשאול בנוגע לשו"ת בשמים ראש האם הייחוס שלו זה לרבינו אשר או לא?

תשובה:

שלום רב

מסתבר שאם הגידוף נאמר שלא בדעה צלולה אין חיוב לקרוע. על עצם דין הקריעה במגדף, ראה סנהדרין ס א ורמב"ם ע"ז פ"ב ה"י.

בנוגע לשו"ת בשמים ראש הדעות חלוקות כידוע, מפורסם בשם החתם סופר שהיה מכנה ספר זה בשם כזבי הרא"ש, בהקבלה לאלו שהיו מכנים אותו כתבי הרא"ש, וכן בקצה המטה על המטה אפרים סי' תריט סעי' סד כתב שאין לסמוךם על ספר זה כלל, מאידך הספר מצוטט רבות בדברי הפוסקים, כך שגם אם אינו להרא"ש לא ניתן לבטל דבריו לגמרי, וכנראה היה מאחד מגדולי ישראל אלא שבמשך הדורות נכנסו בו ידעות שאינן ממחברו ומכאן הזהירות שנהגו בו חלק מהפוסקים.