פדיון הבן שחל בשבת

שלום רב,
בשעה טובה נולד בן ראשון בלידה רגילה ב 22/10/14 בשעה 21:30 בערב, באיזה תאריך צריך לעשות פדיון ועד איזה שעה
תודה ושבוע טוב

תשובה:

זמן פדיון הבן חל למעשה בשבת קודש ה22 לאוקטובר כ"ט בחשון. אלא שלא עושים פדיון בשבת, ולכן יש לעורכו לכתחילה במוצאי שבת ולא לדחותו ליום ראשון, משום ש"זריזין מקדימין למצוות" אולם אם אין אפשרות לערוך את הפדיון רק בשעה מאוחרת, ומחמת כן ציבור המוזמנים לא יוכל כל כך להגיע ויהיה ניכר חסרונו, יש להקל ולערוך את הפדיון למחרת ברוב עם, אולם אין לאחר זאת מעבר ליום ראשון. [כמובן אדם שלא נפדה אפילו בימי זקנותו חייב להפדות, אולם כוונתנו כיצד ראוי לנהוג על פי ההלכה לכתחילה].

מקורות:

עי' שו"ע יו"ד סי' שה סי"א שכשחל יום הל"א בשבת, עושים את פדיון הבן ביום א', ולא כתב אם לעשות זאת כבר בליל יום ראשון או ביום ראשון, ויש שנהגו שלא לעשות זאת במוצאי שבת, אולם המנהג כיום כפי שכתבו הפוסקים ראה שם שיש לערוך זאת כבר במוצאי שבת, שכן אין מניעה בעריכת פדיון הבן בלילה [עי' ילקוט יוסף שובע שמחות ח"ב סי' שה הערה סז באריכות בזה], אולם מאחר ועיקר הסיבה היא משום זריזין מקדימין, הלוא כתבו כבר הפוסקים שהטעם שנהגו לערוך פדיון הבן בצהרים ולא בבוקר כבברית מילה, משום ברוב עם הדרת מלך, ולכן גם בנדון דידן יש להקל כמו כן, אולם אין לאחר מיום ראשון, שכן כל יום שעובר ולא פודים את הבן יש חשש של ביטול מצות עשה של פדיון הבן על כל יום.