אם לשון הרע הוא גם על דברים שלא גנאי? סירוק בשבת / רחצה בשבת

שלום וברכה ובשורות טובות :)

א'. האם לשון הרע הוא גם על דברים שלא גנאי?
והאם זה נקרא לשון הרע: אמרתי שחבר שלי מתכוון להתפטר השבוע מהעבודה (במהלך שיחה שהוא רוצה לסדר לי עבודה שם)

ב', קניתי מסרק במיוחד לשבת, אך יצא לי להשתמש בו גם בחול מספר פעמים. עדיין יכול להשתמש בו בשבת?
ג'. משחת שיניים בשבת מותר?

ד'. מה עושים לגבי ניגוב אחרי מקלחת צוננת בשבת, לגבי שיער הגוף ושיער הראש?
יש לי שיער ארוך.

ה'. והאם השם מוחל על כל חטא, לא משנה גודלו?

תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום רב

א. איסור לשון הרע הוא רק בדברים שהם גנאי, לספר על אדם דבר סתמי ושלא כדי לגנותו אין בכך איסור. כמובן צריך להזהר שלא יבואו מתוך אותו דבר ללשון הרע, כגון שיתחילו לדון מדוע הוא מתפטר ומי הפריע לו בעבודתו…

ב. מסרק שמטבעו מיועד להסתרק בו, גם אם אני מייחד אותו לשבת זה לא מועיל, כיון שהוא מיועד לשמש לחול, רק מברשת עם שיער רך וכיוצא בזהב שמטבעה אינה מיועדת לסירוק, ובאופן שהיא אינה משירה שיער מותר להסתרק בה בשבת.

ג. לדעת רוב הפוסקים אסור להשתמש במשחת שיניים בשבת משום חשש ממרח, אולם הגר"ע יוסף מיקל בזה בשעת הצורך גדול, כפי שכתבנו כאן.

ד. ניתן להניח בעדינות את המגבת על השיער ללא סחיטה עד שיתייבש. לגבי עצם הרחיצה ראה כאן.

ה. באופן עקרוני ניתן לחזור בתשובה על כל חטא, מעטים האנשים שננעלה להם דרך תשובה כמבואר בסנהדרין בתחילת פרק חלק, אלא שהכפרה על החטאים משתנה מאחד לחברו לפי דרגת חומרתם. וראה כאן כמה חשיבות יש להרהור של תשובה.