תיווך דירה לשכירות והשוכר קיבל אופציה לקניית הדירה ומימש אותה

שלום
אני מתווך העוסק בנדל"ן.
לקוח שלי אשר פנה אלי לפני שנה תיווכתי לו דירה להשכרה.
בחוזה ההשכרה נאמר כי לשוכר יש אופציה לרכוש את הדירה בסך מסוים בעוד שנה.
לאחר שנה אכן האופציה מומשה והוא רכש את הדירה.
כעת השאלה היא האם עליו לשלם לי דמי תיווך על המכירה. כיון ובזכותי שתיווכתי לו את הדירה להשכרה הוא חתם על חוזה מכירה.
אציין כי על ההשכרה הוא שילם.
תודה

תשובה:

שלום רב,

אם יש התייחסות בהסכם התיווך שביניכם על אפשרות של קניית הדירה, ההסכם קובע. אם אין התייחסות או שאין ביניכם הסכם בכתב, הלקוח פטור מלשלם לך דמי תיווך על קניית הדירה, אלא אם כן הלקוח אמר לך שהוא מחפש גם דירה לקניה ואתה הצעת לו דירה זו מתוך ידיעה שהיא עומדת למכירה, שאז הוא חייב לשלם לך כמקובל בתיווך על קניית דירה.

מקורות:

אם עבודת המתווך לא הייתה על עסקת רכישת דירה אלא על שכירות דירה בלבד, יוצא שהנאת הלקוח מעסקת הרכישה נוצרה ממילא וללא כוונת המתווך ואינה מחויבת בתשלום. עיין ש"ך חו"מ סי' שצא סק"ב.
אם ההשבחה נעשתה בכוונה אלא שהכוונה הייתה להנאת אדם אחר ולא להנאת האדם שנהנה בפועל, עיין בקובץ עומקא דדינא ח"ג עמוד 206.