תשלום תיווך על חזנות

שאלה:

אני בעל תפילה שמתפלל בימים נוראים ומשלמים לי ע"ז, חבר שלי תיווך לי השנה לימים הנוראים הבעל"ט בית כנסת, ואכן סגרתי אתם שאני אבוא להתפלל שם, שאלתי היא, האם יש עניין הלכתי או מקור לדמי תיווך (לא סיכמנו שום דבר, הוא פשוט חבר טוב שלי, ששמע שמחפשים בע"ת וקישר בינינו, ללא שום ציפיה לתמורה), וא"כ האם יש מקור לאיזה אחוז מהרווח או כמה ראוי לתת לו?

תשובה:

שלום רב, אני לא יודע אם נהוג לשלם על כך דמי תיווך, החיוב תלוי אם נהוג לשלם על כך.

ראה ברמ"א חו"מ סי' רסד סעי' ד': "וכן כל אדם שעושה עם חבירו פעולה או טובה, לא יוכל לומר בחנם עשית עמדי הואיל ולא צויתיך, אלא צריך ליתן לו שכרו". אולם זה רק בדבר שנוהגים לשלם על כך, ראה גם בקצוה"ח סוף סי' קכט.