שומת נזק ברכב שאול שנפגע בתאונה

שאלתי היא ללימוד ולא הלכה למעשה.

חבר שאל ממני את הרכב שלי ונתן אותו ללא דעתי לבחור ללא רשיון שנהג עליו ועשה תאונה. מהרכב לא נשאר כלום.
שאלתי היא על מה מהרשימה הבאה אני יכול לגבות ממנו כסף על פי דין?
1. מחיר מחירון של הרכב.
2.המחיר שאני קניתי אותו.
3.מה שהשקעתי עליו כגון גלגלים חדשים ממש ועוד.
3.תשלום לטסט (ממש לפני התאונה שילמתי).

אשמח לתשובה בהקדם. תודה על האתר הנפלא.
תזכו לקדש שם שמים!

תשובה:

שלום רב,

יש לשלם את המחיר שניתן לקבל על רכב זה אם היו מציעים אותו למכירה רגע לפני התאונה, בניכוי מה שניתן לקבל עבור הרכב לאחר התאונה. כמובן, שלאחר שהושקעו גלגלים חדשים ונעשה טסט לאחרונה המחיר עולה, אבל לא בהתאם לעלות הגלגלים והטסט.

למיטב ידיעתי, מחיר המחירון (לוי יצחק) אינו תואם תמיד למחיר שניתן לקבל בשוק.

מקורות:

דין שומת נזק הוא בשו"ע חו"מ סי' שפז ובסי' שדמ סעיף ב.

ישנו דיון נרחב בפוסקים כיצד לשום דבר שלא ניתן לקבל מחיר טוב מחמת חוסר קונים פוטנציאליים. עיין בט"ז חו"מ סי’ ק"א סעיף ו ובערוך השולחן שם ועיין נתיבות סי' קט סק"א ובשו"ע הרב חו"מ הלכות הלואה קונטרס אחרון אות ג.