פדיון הבן לאחר הפלה בשבוע השמיני

בעבר היתה לי הפלה טבעית לאחר שהעובר היה ללא דופק בשבוע 8 לפי חישוב הרופאים . בעזרת השם אני צריכה ללדת בן בקרוב האם ניתן לערוך פדיון הבן?

תשובה:

שלום רב,

מאחר שיש ספק, עושים פדיון הבן ללא ברכה, או עם ברכה ללא שם ומלכות.

מקורות:

הפלה לפני ארבעים יום להיריון, אינו פוטר את הבא אחריו בפדיון. והבא אחריו חייב פידיון (בכורות מו,ב). אולם בפרט במקרה שלך, קשה לקבוע האם ההפלה אירע לפני ארבעים או לאחר ארבעים. ההיריון לא נקבע לפי חישובי הרופאים (יום הוסת האחרון) אלא לפי רגע ההיריון עצמו. כך שבשבוע השמיני זה עדיין יכול להיות לפני ארבעים יום.

ומשך יש ספק ולא ניתן לברך. ראה שו"ת חת"ס יו"ד סי' שח, שו"ת כתב סופר יו"ד קמט ציין שלמרות שנראה להלכה שהוא חייב בפדיון, אין לברך. וראה עוד בשו"ת שואל ונשאל (יו"ד סי' שכז), ושו"ת יביע אומר (ח"ט יו"ד סי' כה) וראה שם מסקנתו באות יט.