פדיון הבן לאחר הפלה / קדימה בסנדקאות

ערב טוב כבוד הרב,
יש לי 2 שאלות

1. ראשית עברתי הפלה טבעית לדעתי בין שבוע 8 לשבוע 9 לא היה לעובר דופק.
כעת אני לפני לידה ויש לנו בן זכר , האם ניתן לעשות פדיון הבן?

2. לגבי סנדק, האם ההלכה מתייחסת למי צריך לתת להיות סנדק קודם? לאבי היולדת או לאבא של בעלי? אני קצת חוששת שאחד מהם ייפגע…

אודה לתשובתך
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

ראשית, ברכותינו שהלידה תעבור בקלות, ותזכו לילד בריא ושלם ולגדלו לתורה לחופה ולמעשים טובים.

א. אשה שהפילה בתוך ארבעים יום להריונה בנה שהנולד לה אחר כך נחשב בכור, אבל אם הפילה לאחר ארבעים יום, לא עושים פדיון לבן שאחריו.

ב. לגבי סנדק אין בזה כללים קבועים, יש קהילות שנוהגים שאבי הבעל מקבל את הסנדקאות הראשונה, אבל אין בזה הלכה של ממש ויש לנהוג לפי הנסיבות.

מקורות:

א. בכורות מז ע"א.

ב. בלקט יושר יו"ד כתב: מי שיש לו בן למול ואינו רוצה להיות בעל ברית וכו', חייב ליתן לאביו קודם אביו זקנו להיות בעל ברית, אבל אם הוא ברצון אביו יוכל ליתן לזקנו, והמנהג ליתן לזקנו משום שהעולם אומרים מי שהוא בעל ברית לבן נינו נכדו אינו רואה פני גיהנום.

מדבריו נראה שאבי בעל הברית קודם לאבי היולדת, וכ"כ מהר"ח פאלאג"י בספרו משא חיים אות קנו ,וכן בחיים ביד כתב: מנהג עירנו איזמיר שמי שנולד לו בן ראשון הסנדק הוא אבי בעל הברית .
גם המנהג בשאלוניקי שהורי הבעל הם הסנדקים שהאם מכנסת התינוק ומוסרתו לאב והוא הסנדק, ואלו בלוב נהגו להיפך, שהסנדק לבן הראשון הוא אבי היולדת ואם אבי היולדת איננו, המנהג לכבד את אחיה, וכן נהגו לכבד בסנדקאות לחשוכי בנים.

יש מקומות שנהגו שיש חברת הברית המממנת את ההוצאות, והיא זו שמכבדת את האנשים כפי ראות עיניה, דומני שכיום לא קיים כזה דבר.

על כולנה המנהג הרווח לכבד אדם צדיק, משום שרגלי הסנדק הם כמזבח והברית נחשבת כהקטרת קטורת, ואבי הילד הוא ככהן המקריב וכו'.