האם יש איסור למנות בני ישראל במחשבה ולהכריז על המנין?

לרבני בית ההוראה שליט"א
האם האסור למנות את בני ישראל הוא רק כשעושים אותו דרך מנין אחד, שנים וכו' או אפילו כשאומרים סתם מספר ידוע כמו "חמשה אנשים נמצאים פה"
תודה

תשובה:

שלום רב

אכן שאלה מענינת ולא מצאתי לה מקור ברור, אולם נראה שיש להקל שבאופן זה אין איסור.

וזאת משום, שהאיסור למנות את ישראל מבואר בגמרא בשני מקומות, האחד, ביומא כב ע"ב, ושם מדובר על מנין הכהנים לצורך הקרבת הקרבנות, והשני בברכות סב ע"ב במעשה בדוד המלך.

והנה, בס' מנחת אשר פרש במדבר האריך הרבה בדין זה, והעיר, שלכאורה בסוגיא ביומא מדובר שכלל לא יודעים את המנין שלבסוף ואף על פי כן זה אסור, ובהכרח שחלק מהותי מהאיסור הוא עצם פעולת המנין ולא ידיעתו שלבסוף לבד. וכיון שמנין במחשבה מותר כמובא בפלא יועץ ערך מונה, ההכרזה שלבסוף אינה כלום. וצ"ע להלכה למעשה.