האם מותר להפוך תפילין של רש"י לתפילין שימושא רבא?

ב"ה

שלום הרב וינד
יש לי תפילין של רש"י, ורצוני "להפוך" אותם לתפילין שימושא רבא. ידוע לי שאסור לשנות מרש"י לר"ת ולהיפך, אבל האם אותו איסור מתיחס לשינוי לשימושא רבא.
התפילין אינם בשימוש כמה שנים מכיוון שאני משתמש בתפילין אחרים, והגודל שלהם מתאים מלתחילה.
תודה ובשורות טובות.

תשובה:

שלום רב

נראה שהדין בזה תלוי בהבנת שיטתו של השימושא רבה. לדעת הסוברים שההבדל בינו לבין שיטת רש"י הוא רק בגודל, והיינו שצריך שיהיו אצבעיים על אצבעיים,  נמצא שכבר יש לך תפילין שימושא רבה… אולם לדעת הסוברים שלדעתו סדר הנחת הפרשיות הוא הפוך מרש"י, ומתחילים לימין העומד מול המניח, נמצא שלשיטת רש"י שהוא העיקר תפלין אלו פסולות ואסור לעשות זאת, כיון שזה מוריד מקדושתם.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראיתי שכתבו (אינני זוכר היכן) שאמנם על פי קבלה יש בזה פגיעה בסדרים, אבל מעיקר הדין מי שמניח את התפילין הפוך, דהיינו המעברתא לכיוון המרפק, יצא ידי חובה, וא"כ המניח תפילין של רש"י יצא יד"ח שימושא רבה, ועפ"ז הסבירו מדוע הורו שיר"ש יחמיר בר"ת אבל לא כתב בשו"ע לגבי ש"ר.
    לפ"ז יש מקום לדון במה שכתבו כאן, שאולי כן יהיה מותר לשנות.