מה זה תפילין של רבינו תם?

שלום כבוד הרבנים
מהו החילוק בין תפילין דרש"י ר"ת שימושא רבא וראב"ד? והאיך יכולים לצאת ידי כולם? ואם יש עוד שיטות?

תשובה:

שלום רב

ההבדל בין רש"י לרבינו תם הוא בסדר הנחת הפרשיות: לרש"י קדש, והיה כי יביאך, שמע, והיה אם שמוע, ולרבינו תם ההוויות הן סמוכות, כלומר שמע היא הפרשה האחרונה ואילו והיה אם שמוע קודמת לה. תפילין שימושא רבה ההבדל הוא בגודלן, הן גדולות יותר והמקובלים נהגו להניח תפילין כאלו במנחה. לגבי התפילין של הראב"ד הנושא הוא מאיזה צד מתחילים את סדר הפרשיות, אם מימינו של המניח שכך סבר הראב"ד או לימינו של זה העומד ממולו שכך הכרעת הפוסקים על פי רש"י.

יש שיטות נוספות בפרטים שונים בהל' תפילין, הגר"א מוילנא כבר אמר שהורוצה לצאת ידי כולם צריך להניח בכל יום 64 זוגות תפילין! הסיבה לכך שנהגו להחמיר כרבינו תם ולשאר השיטות לא חששו אפילו לחומרא, היא משום שתפילין של ר"ת יש בהם עניניןם גבוהים על פי קבלה, ולאו דוקא מחמת החשש ההלכתי לבד.