האם מותר להשתמש בסבון שיבולת שועל בפסח?

סבון וקרם לחות שאחד המרכיבים העיקריים שלהם זה שיבולת שועל מותרים לשימוש בפסח?

תשובה:

מועדים לשמחה

מעיקר הדין אין איסור להשתמש בסבונים כאלו, כיון שהחמץ שבתוכם עבר תהליך כימי שפסל אותו מאכילת כלב, אולם רבים נהגו להחמיר בכך, והמחמיר תבוא עליו הברכה.

מקורות:

יש נדון בתרופות שנפסלו מאכילת כלב האם עדיין אסורים בפסח, לדעת רוב הפוסקים מותר ראה בשו"ת חזון נחום ח"א סי' מו. אולם יש המביאים משו"ת דברי מלכיאל (ח"ד סי' כב סק"ו) ראיה שאסור. אולם כל זה הוא רק בתרופות שהוא אוכל. אבל בסבונים וכד' שהנדון הוא מצד סיכה כשתיה, ראה במאור השבת ח"ב סי' ל' ס"ק ו' כתב הגרש"ז אוירבך בענין סבון דודאי אין צריך להקפיד שיהא מיוחד לפסח בזמננו שיש ודאי דברים חריפים שפוסלים אותו מאכילת כלב. ובחזון איש (דמאי סי' טו סק"א) כתב שלא אומרים סיכה כשתיה בדבר שאינו ראוי לאכילה. אמנם המשנה ברורה (סי' שכו סק"י נוקט שגם בסבון יש בעיה של סיכה כשתיה אם יש בזה מרכיב שהוא אסור). ולמעשה ודאי שאין כל צורך בכשרות לפסח בסבון, ראה מה שכתב הרב זריצקי כאן בערך סבון ושמפו.