פירוש הגדה של פסח

אולי תוכלו לעזור לי להבין קטע בהגדה שלא מצאתי באף הגדה פירוש בזה.

אני כבר כמה שנים מתחמק מהקטע הזה ולא יודע איך להסבירו לילדים שלי,

על הקטע הזה;
רַבִּי יוֹסֵי הַגְּלִילִי אוֹמֵר: מִנַּיִן אַתָּה אוֹמֵר שֶׁלָקוּ הַמִּצְרִים בְּמִצְרַים עֶשֶׂר מַכּוֹת וְעַל הַיָם לָקוּ חֲמִשִּׁים מַכּוֹת וכו',

רַבִּי אֱלִיעֶזֲר אוֹמֵר: מִנַּיִן שֶׁכָּל מַכָּה וּמַכָּה שֶׁהֵבִיא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא עַל הַמִּצְרִים בְּמִצְרַיִם הָיְתָה שֶׁל אַרְבַּע מַכּוֹת וכו', וכן הלאה,

איזה מכות היו ב50 או 40 מכות, שעל הים, האם היו 5 מיני דם ו-5 מיני צפרדע, או שהיו מכות מסוג אחר ? ואם כן ממה היו המכות האלו ? (מתקפת סייבר, האקרים (: )

תשובה:

שלום רב,

לא צריך להתחמק… אפשר לומר לא יודע…

בכל אופן, יש פירוש נפלא על הגדה של פסח של רבי אליעזר נחמן פואה תלמידו של הרמ"ע מפאנו (לפני יותר מ300 שנה) שהולך ומונה חמישים מכות בתוך כל מכה וכמה כמה מכות, ואח"כ מונה גם מאתים חמישים מכות. פירושו של מבוסס על מדרשים, כמו לדוגמא, במכת דם שמונה את המפורסם שאם מצרי היה שותה מכוס של יהודי היה נהפך לדם וכד'. וראה שם שהוא מדגיש שאינו יודע האם זהו כוונתם של רבי עקיבא ורבי אליעזר, אבל ברור לו שאת המכות שהוא מונה שם המצרים לקו בהם.

חג שמח!