קיבל בערמה מידע ממתווך כדי לתווך בעצמו

שלום,

מה דינו של אחד שפנה בערמה למתווך על מנת "לשאוב" ממנו מידע (אשר לא היה ידוע בעיתונים וכדו') והלך אח"כ ו"סחר" במידע הזה. כלומר, תיווך דירות לפי המידע הזה והרויח כסף. טוען המתווך "גנבת" ממני מידע על מנת לסחור בו שלם לי מה שהרווחת! – מה הדין? (אם אפשר להפנות אותי למקורות הנוגעים בדבר)

תודה!

תשובה:

שלום רב,

קשה להכריע בשאלה. אבל הדעת נוטה יותר שמקבל המידע חייב לשלם למתווך בעל המידע כפי שמשרד תיווך נוהג לשלם למשרד אחר שמעביר אליו מידע לפי בקשתו. למיטב ידיעתי, מדובר על 50% מדמי התיווך שמתקבלים בעקבות המידע.

מקורות:

בעיקרון תביעה של מתווך היא 'עבדתי בשבילך' ואתה חייב לשלם על העבודה ולא תביעה של מכירת מידע. במקרה שאחד עובד לטובת פלוני וללא ידיעתו נוצר מצב שאלמוני גם נהנה ממנו, אין הוא יכול לתבוע את הנהנה השני, עיין ש"ך חו"מ סי' קטו סק"י. אבל במקרה זה מדובר בטעות בשעת העבודה שהתבררה לאחר מכן, ולכן יש יותר סבירות שיש לשלם כפי שהיו צריכים לשלם אם נותן המידע היה יודע את האמת מלכתחילה. להרחבה בנושא זה עיין בקובץ עומקא דדינא ח"ג עמוד 206.