עריכת צוואה לגבי כסף הנמצא בחשבון בנק

הבנתי שלגבי נכסים שיבואו לידי המוריש אחרי כתיבת הצוואה אינו יכול להקנותם מדין דבר שלא בא לעולם אלא יעשו כתקנה לתת ביד היורש שטר חוב ויתנו שאם יתנו לו חלקו כפי הצוואה יהיה המוריש פטור מהחוב
אבל למה ראיתי שכן צריך גם לעשות בפקדונות שבבנק, הן זהו דבר שקיים בעולם,
אולי מצד שאין קניין חל על כסף?
או אולי מצד שמצב בנק נזיל ומשתנה, וכסף אחר יכנס בו על כן הוא כדשלב"ע?
תודה

תשובה:

שלום רב,

בחשבונות בנק לא מועיל שום קנין, משום שיש צורך בקנין אשר הבנק מכיר בו והוא מחייב את הבנק. גם כל חוב אי אפשר להעביר לאחרים אלא באמצעות קנין 'מעמד שלשתם' או מכירת שטר חוב ב'כתיבה ומסירה'.

לגבי חשבון בנק בעצם כל צוואה חוקית תקפה, משום שלאחר שבית משפט ייתן צו קיום צוואה יהיה הבנק מחויב לקיים את הצוואה, ואם כן אין צורך לתת תוקף נוסף לצוואה בדין תורה. הנוהג להקנות את הכסף הנמצא בחשבונות בנק בדרך של התחייבות הוא רק כדי שלא יהיה מקום לפקפוק.

מקורות:

לעניין חשבונות בנק עיין בקובץ עומקא דדינא ח"ב עמוד 429.