זכויות יוצרים בספר שהיורשים הפסיקו להדפיס

כבוד הרבנים שלום,
האם מותר לצלם ספר שיצא לאור בשנת תשנ"ה ולא ניתן להשיג אותו בשום חנות ספרים. הרב המחבר נפטר ולא ניתן ליצור קשר עם בני משפחתו, הצילום לצורך פרטי, ספר אחד בלבד.
תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

בבתי דינים נוהגים להתיר להוציא ספר לאחר שאזל מהשוק והיורשים אינם מתעסקים להוציא אותו לאור פעם נוספת.

לפי החוק יש זכויות יוצרים ליורשים שבעים שנה לאחר פטירת המחבר. משום כך, אני מציע שלא לצלם את כל הספר בשלמותו, אלא לצלם כל תקופה את הדפים הנצרכים לצורך הלימוד בתקופה הקרובה.

אם הספר נמצא באוצר החכמה או באוצרות התורה ניתן להדפיס מתוך התוכנה את כל הספר.

מקורות:

לעניין מנהג בתי הדין, עיין עלון המשפט גליון 39 עמוד 7 תשובה ד.

לפי חוק זכות יוצרים סעיף 38 יש זכויות ליורשים עד שבעים שנה מפטירת המחבר. ומאידך, לפי סעיף 19 מותר לצלם חלק מהספר למטרת לימוד עצמי ובפרט כאשר אין בכך נזק לבעלי הזכויות.

מחבר ספר שנותן רשות לאוצר החכמה או אוצרות התורה או היברו בוקס להכניס אותו למאגר, מסכימים בכך שהלקוחות יורשו להדפיס אותו בהתאם להסכם שבין בעלי התוכנה עם לקוחותיו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב המשיב
    כבר כתבתי לך או לרב/משיב אחר, לא מעט פעמים שאין שום בטחון בכך שהיברו בוקס או אוצר החכמה ביקשו רשות מבעלי הספרים.
    כתבתי לך בעבר שאוצר החכמה הכניסו למאגר ספר של אבא שלי ללא שדיברו איתו מילה וחצי מילה.
    כמו כן, אוצר החכמה הכניסו למאגר כמה וכמה (מעל עשר) ספרים של סבי ז"ל ולא קיבלו רשות מאף אחד לשם כך (דיברתי עם הירושים ובעלי הזכויות).
    כמו כן, היברו בוקס הכניסו למאגר עשרות פרסומים של סבי ז"ל מבלי לבקש רשות.
    בכבוד רב

  2. בנוסף לאמור, אני יכול להעיד כי מנהל אוצרות התורה אמר לי מפורשות כי כל הספרים שיש בהיברו בוקס שמקורם מאוצרות התורה (וישנם הרבה מאד כאלה), נאמר מפורשות שאסור להדפיס מהם.