זכויות יוצרים במכתבים שניסח עובד בארגון

אחד שהועסק בארגון, ובין שאר תפקידיו הוא הופקד על ניסוח וסגנון של מכתבים, מודעות ברכה מיוחדות, תעודות הוקרה וכיוצא באלה.
כעת הוא חדל לעבוד בארגון עקב פיטוריו.
האם יש בידו למנוע את המשך השימוש בנוסחים ייחודיים אלה?
בברכת חזקו ואמצו.

תשובה:

שלום רב,

אם הוא היה מוגדר כעובד ושולם לו לפי שעה, הזכויות הן של הארגון. אם הוא לא היה מוגדר כעובד אלא שולם לו לכל מכתב, לכאורה היוצר הוא בעל הזכויות.

לדעת הגרי"ש אלישיב אסור להפר זכויות יוצרים גם ביצירות שאינן מסחריות ולא גורמים נזק לבעל היצירות.

מקורות:

לפי חוק זכות יוצרים סעיף 34 הזכויות של יצירות של עובד הן של המעביד. לגבי נותן שירותים עצמאי, לפי סעיף 35 לחוק, הזכויות הן של היוצר. ועיין עלון המשפט גליון 39 עמוד 8 תשובות ח-ט.

בעניין דעת הגרי"ש אלישיב עיין בספר משנת זכויות היוצר עמוד קטו והלאה.