לתרומות לחץ כאן

הברכה בהדלקת נרות קודם ההדלקה או לאחריה?

אשה ברכה להדליק נר של שבת והדליקה נר אחד ואמרו לה שכיון שברכה קבלה על עצמה שבת
השאלה האם תדליק את הנר השני
שאלה שניה- אם יש חילוק בין אשה שידעה וטעתה לאשה שתמיד נהגה בטעות לברך ואח"כ להדליק

תשובה:

שלום רב.

לכאורה נראה, שאם היא תמיד נוהגת לברך ואחר כך להדליק מותר לה להדליק עתה, אלא שבשבת הבאה תנהג בזה כפי הוראתה בני קהילתה, אולם, אם טעתה וברכה קודם שסיימה להדליק את כל הנרות לא תסיים.

מקורות:

על עצם הנידון מתי מברכים את ברכות ההדלקה נחלקו ראשונים: מעיקר הדין הדלקת נרות דינה ככל המצוות שיש לברך עליהן עובר לעשייתן – קודם קיומן – אולם, דעת הבה"ג שבהדלקת נרות האשה מקבלת שבת, ולכן אם תברך את ברכות ההדלקה וב לא תוכל להדליק, ונהגו רוב הקהילות להחמיר כדבריו, וכן מנהג כל קהילות אשכנז.על פי הוראת הרמ"א סי' רסג. בס' בן איש חי שנה ב החיד"א במחזיק ברכה שם ס"ק ד והכף החיים  שם כתבו שמנהג העולם בזה כדעת הרמ"א וכן נהגו רוב קהילות ספרד בארצות פזוריהם. אולם, בס' יפה ללב שם ס"ק א פסק בזה כדעת הרמב"ם שיש לברך לפני ההדלקה, וכן הוראת הגר"ע יוסף שהתפשטה בין הספרדים בשנים האחרונות. למנהגם, האשה עושה כעין תנאי שאינה רוצה לקבל שבת עד שתסיים הדלקתה.

להלכה, נראה שאם תמיד היא נוהגת כך נחשהב הדבר כעין תנאי מפורש, ואף שלכתחילה אין לסמוך על תנאי זה שיש סוברים שאינו מועיל, מכל מקום בעת הצורך נהגו להקל, כמבואר בס' שמירת שבת כהלכתה ח"ב פמ"ג סעי' כב, אולם, אם כבר הדליקה נר אחד וקיימה את עיקר המצוה, וכמו כן היא רגילה תמיד לנהוג כדעת הב"ג, נראה שיש להחמיר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל